perjantai 18. toukokuuta 2012

Talvivaaran Örkki-Painajaisuni # 1

Näinpä kamalan painajaisen, jossa:
Örkki joka on romaaneissa esiintyvä paha, sotaisa ja vihamielinen mielikuvitusolento.Sanotaan jos sellainen tulee vastaan synkällä metsätiellä, niin on parasta juosta kovaa, tai ottaa päästä kiinni ja pyöriä paniikissa ympyrää ja toivoa parasta.. Hah,onneksi Örkki on mielikuvitusolento-vai onko sittenkään?
Epäilenpä että sellainen on löytynyt Talvivaaran kaivoksesta, tai ei siis kaivoksesta, vaan siitä johtuen.
Tuntuu aivan siltä Örkki on alkanut vaikuttamaan Kainuun maakunnassa, ja koska se on alunperin kirjallinen hahmo, niin se pitää kirjallisuudesta.Erityisesti se pahuudessaan haluaa Kainuun katajaisen kansan olevan kuin, Ilmari Kiannon teoksen- Punainen Viiva henkilöt.
Kirjan päähenkilöt, ”Topi” ja ”Riika” Romppanen viiden lapsensa kera, asuvat erämaassa, Korpiloukon mökissä köyhyyden ja kurjuuden keskellä.Kirja alkaa karhun mennessä talviunille ja loppuu karhun herätessä uuteen kevääseen, siinä välissä Topin lapsista osa kuolee nälkään,tauteihin, ja karhu vie viimeisen lehmän.Heräävä sosialismi antaa perheelle uskoa paremmasta, aivan kuin Talvivaaran kaivos. Topi ja Riika käyvät vetämässä punaisen viivan, odottaen parempaa  Karhu myös vetää oman punaisen viivansa, mutta se viiva on verivana korpiloukkolaisen suonista. Karulla kirjalla on totisesti karu loppu, kun mahdollisesti raskaana oleva Riika jää yksin kahden lapsensa kanssa, kun karhu surmaa Topin.
Tämänlaista elämää Örkki haluaa tänä päivänä  Kainuuseen, apunaan sillä on oma "Morlokkilaumansa", jotka ovat asemissa kaivoksella, tutkimassa parin" järven lätäkön" suolapitoisuuksia ja muita päästöjä.Ne möykkäävät mediassa, ja vaativat kaivoksen palauttamista poronjäkälän kasvuualueksi.
Örkkiä itseään ei kuitenkaan Kainuussa näy, se kaukovaikuttaa maamme pääkaupungissa. Örkki ei enää ratsastele "Helvetin tulikavioisella hevolla", vaan sen voi havaita mustan Audin taakapenkiltä .Usein se nähdään osana luonto porukoita, tai Arkadinmäellä. Parhaiten sen voi löytää Ympäristöministeriöstä.Nyt se Örkki on iskenyt pahan katseensa myös Raahen suuntaan.
Voiko mikään enään pysäyttää tätä pirunomaista mustapartaista kammotusta?
Tähän kohtaan aloin unestani heräillä, vielä hetken kuulin jostain kaukaisuudesta,vaimean,vastavoiman äänen,hiljaa se toisti mantraa Kansantalous, kansantalous ,työllisyys,hyvinvointi.
Toivoa siis on, mutta pelkään painajaisen vielä pitkään jatkuvan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti